Американският президент Джо Байдън пристигна във Великобритания. Това е началото на първата му обиколка в Европа. Байдън ще участва в срещата на върха на Г-7, а другата седмица ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Женева.

Първата среща на Байдън тази вечер ще бъде с военнослужещи в американска база в Англия. Утре ще бъде при премиера Борис Джонсън, а след срещата на Г-7 ще бъде приет и от кралица Елизабет Втора.

Следващата седмица американският президент ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел. Разговорът с Путин ще бъде следващата сряда.

Досега двамата  са се срещали вече през 2011 г. – Байдън като вицепрезидент, а Путин като премиер.

Сред ключовите теми в разговорите на Джо Байдън с партньорите от НАТО следващата седмица и с Владимир Путин на 16 юни ще бъде газопроводът "Северен поток 2".

Бъдещият тръбопровод ще доставя по 65 милиарда кубически метра природен газ от Русия до Германия и други европейски страни по дъното на Балтийско море.

Съединените щати се опитват да блокират проекта, тъй като газовите доставки от Русия за Европа ще заобиколят Украйна.

Администрацията на Тръмп наложи санкции на компаниите, участващи в изграждането на тръбопровода.

Новият президент Джо Байдън обаче смекчи позицията на Вашингтон и търси взаимно приемливи решения и за европейските потребители на синьо гориво, и за стратегическия си партньор Украйна.

„За мое съжаление, Украйна и Германия имат различни виждания за „Северен поток 2“, но получих уверения от министър Хайко Маас, че Германия си дава сметка за рисковете от този проект и ще работи за минимализиране на тези рискове“, заяви украинският външен министър  Дмитро Кулеба.