Украинските авиолинии отричат самолетът им да е направил неочаквана маневра при излитането си от Техеран, която да е заблудила оператора на иранската противовъздушна отбрана.

Иран е под натиск да накаже отговорните за грешката, при която украинският пътнически „Боинг“ беше свален.

В същото време стана ясно, че американските войски в поне една от двете ударени от Техеран иракски бази са знаели за атаката часове в аванс.

Снимка: Ройтерс

Снощи в страната избухнаха протести срещу властите, които продължават и в този момент.

Снимка: btvnovinite.bg

"Смърт за лъжците" и "оставка за върховния лидер" – тези скандирания се чуват на кадри, публикувани в социалните мрежи. Снощи близо 1000 души, най-вече студенти, се събраха пред два университета в Техеран. Те бяха разпръснати със сълзотворен газ. Доналд Тръмп реагира в „Туитър“ - на английски и фарси.

„Не може отново да се стига до избиване на мирни протестиращи, нито до блокиране на интернет. Светът ви наблюдава“, Доналд Тръмп.

Снимка: btvnovinite.bg

Стана ясно, че британският посланик в Техеран е арестуван за кратко, след като участва в бдение в памет на жертвите на сваления самолет. Лондон протестира.

Снимка: btvnovinite.bg

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Иран ще трябва да изплати компенсации на близките на загиналите.

А от украинските авиолинии обявиха, че излитащият от Техеран техен самолет е изпълнил всички нареждания на диспечерите.

„Не се вижда абсолютно никакво отклонение от редовния ни маршрут, за каквото някои се опитват да намекнат“, вицепрезидент на Украинските авиолинии Игор Сосновский, който представи всички траектории на полетите, извършвани от неговата компания.

Междувременно Си Ен Ен съобщи, че американските части в базата "Ал Асад" са били предупредени два часа и половина преди иранската ракетна атака в нощта срещу сряда. Иранските ракети полетяха като отмъщение за убийството на високопоставения генерал Сулеймани. Ударите не взеха нито една жертва.

За сметка на това през същата нощ иранските противовъздушни сили погрешка свалиха самолета със 176 души на борда. Мнозинството от пътниците на фаталния полет са иранци - включително учени, професори, лекари и студенти от престижни канадски университети.