Апелативният съд в Киев реши да освободи ръководителя на портала РИА Новости Украйна Кирил Вишински.

Журналистът беше задържан на 4 ноември 2014 г. заради подозрение в държавна измяна и подкрепа на Донбас. Съдът удължи превантивната мярка на Вишински осем пъти под формата на задържане.

Днес мярката беше променена в лично задължение, което означава, че той ще трябва да се яви в съда или при следователя при поискване.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) приветства решението на съда да освободи журналиста от ареста.

Самият Вишински нарече обвиненията срещу него лъжа и манипулация и отбеляза, че по време на работата си като главен редактор на РИА Новости Украйна Службата за безопасност на Украйна никога не е отправяла оплаквания към него.

Руският президент Владимир Путин нарече ситуацията безпрецедентна, като заяви, че Вишински е бил арестуван „заради пряката си професионална дейност, за упражняване на журналистическата си функция”. Москва изпрати протестни ноти до Киев с искане за прекратяване на насилието над членове на пресата.

Представителят на ОССЕ по свободата на медиите Арлем Дезир изрази сериозна загриженост относно действията на Киев по отношение на РИА Новости Украйна.

Генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер подчерта, че всички страни на организацията са се ангажирали да създадат условия, при които журналистите да могат да изпълняват задълженията си в друга участваща държава и следователно трябва да спазват международните стандарти и да не се намесват в работата на медиите.

/БГНЕС/