Украински войници се лекуват в медицински център в САЩ. Там те получават нови протези за крайниците, които са изгубили, пише агенция Ройтерс.

Александър Федун, който е с протези на двата си крака, вече мечтае да се върне на фронтовата линия. Ако всичко върви по план, той трябва да бъде изписан от болницата на 25 февруари, един ден след първата годишнина от руската инвазия в страната му.

„Въпреки контузията, въпреки всичко, което трябва да изтърпя, аз ще се върна в армията. Връщам се, за да се бия. Ще се бия рамо до рамо с моите другари“, казва Александър Федун.

24-годишният войник е попаднал на мина. Това се е случило миналата година през май в Запорожие. Така губи двата си крака над коляното. Александър Федун е един от дузината войници, които са изпратени за лечение в САЩ и са получили протези.

Младежът се учи да ходи отново през последните няколко месеца. Сега е достатъчно стабилен, за да се върне у дома и скоро ще отпътува за Киев.

Роман Родионов губи ръката си миналата година през октомври. „Аз съм от района на Виница. Бях ранен в района на Луганск, близо до Макеевка, когато попаднахме под обстрел. Петима войници бяха ранени, а един от тях беше убит“, разказва и 40-годишният баща на петгодишна дъщеричка.

Повече от 8000 цивилни са били убити в Украйна през последната година, сочат данните на ООН. Смята се, че хиляди са загубили крайниците си и са били подложени на ампутация.