Бившият губернатор на Одеса и още по-бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили беше зрелищно арестуван в ресторант в Киев, предаде агенция УНИАН. По първоначални данни задържането е по искане на миграционните власти в страната.

За ареста потвърди и съратникът на Саакашвили Давид Сакварелидзе. По думите му в ресторанта са нахлули маскирани мъже с надписи на униформите „Държавна гранична служба” и са отвели политика в неизвестна посока.

По-късно днес посоката стана ясна - Полша. Властите заявиха, че експрезидентът е пребивавал в страната незаконно.

Видео от акцията се появи и в социалните мрежи.

Водилият война с Русия през 2008 г. Саакашвили влезе в украинската политика през май 2015 г. През ноември 2016 г. обаче той подаде оставка от губернаторския пост в Одеса с мотива, че се е отчаял от високите нива на корупция. Междувременно отношенията му с назначилия го по-рано президент Петро Порошенко охладняха и се стигна до ситуация Саакашвили да оглави антиправителствени протести.

Именно в тази му роля той беше арестуван в края на миналата година след безредици в Киев, а междувременно властите го лиши от украинско гражданство.

По-рано днес бившият грузински президент не дойде на разпит в украинската прокуратура в рамките на проверка, свързана с неговата екстрадиция. Той трябваше да се яви в 12 ч. московско време (11 ч. българско време). Адвокат на Саакашвили каза, че той не смята да се явява в прокуратурата, защото смята, че проверката е незаконна.

Саакашвили на практика няма никакво гражданство, тъй като отдавна е лишен и от грузински паспорт.

Полша е последната страна от която Саакашвили е влязъл в Украйна.