Остава тревожна обстановката и в Западна Украйна. Напрежението обхваща и българската общност в Одеска област, където живеят хиляди наши сънародници.

Този вторник денят започна спокойно. Тази нощ нямаше сигнали за тревога, но Одеса е направо призрачен град - всички магазини са затворени, освен магазините за хранителни продукти и някои аптеки, няма хора, а колони от автомобили напускат града.

Вероятно хората просто ще намерят убежище в някакви по-малки населени места, които е по-малко вероятно да попаднат под обстрел.

Снимка: btvnovinite.bg

Вечерният час в Одеса започва в 19:00 ч. Тогава вече е тъмно и още в първите минути излизат мъже с автомати, които пазят от провокации. Тъй като улиците са празни, старателно се проверяват всички коли и минувачи.

Този режим на охрана продължава до 6 ч. сутринта. И тогава обаче барикадите остават. С надписи "Опасно! Мини!".

В такава ситуация са и хиляди бесарабски българи. Голяма част са уплашени и имат нужда от помощ, казва местният български депутат.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много хора са без храна и пари. Обръщат се и ние помагаме. Много хора нямат храна за децата“, казва Трифон Антов, депутат от Одеска област.

И още един проблем - бесарабските българи тук са в риск освен от мобилизация и от изпращане в други, много по-опасни райони.

„Обявена е обща мобилизация и раздават призовки на български и украински мъже. И ги карат неизвестно къде. Украйна е голяма. А ние трябва да пазим юга на Украина, на другите места си имат свои хора“, казва Антов.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерът на местната организация "Българско народно събрание" Валери Твърдовски казва, че вече има организация да се помага на сънародниците ни.

„Хората са уплашени и ги караме към България и Молдова. Останалите тук ги настаняваме в хотел безплатно“, казва Валери Твърдовски.

Твърдовски казва още, че се надява тежката ситуация в Украйна да не продължи дълго.

  • Войната в Украйна: Русия продължава методично да унищожава ключова инфраструктура
  • Военна помощ за Украйна: Комисията по отбрана одобри предложенията
  • Коледа под сирени за тревога: Защо в Харков сложиха елхата под земята? (ВИДЕО)
  • 31 операции по-късно: Историята на дете от Украйна, обезобразено след руска атака (ВИДЕО)
  • Рускини настояват: Върнете нашите съпрузи от бойното поле
  • Руски генерал-майор е убит в Украйна (ВИДЕО)
  • Президентът наложи вето върху изпращането на БТР-и на Украйна
  • Игор Смешко пред bTV: Как Украйна можеше да се подготви за войната и отровен ли е Виктор Юшченко?
  • Украинският омбудсман ще посети военнопленници, държани от Русия
  • След ампутация: Историята на войника Артем, който бяга на Бостънския маратон с протези