Военните на Украйна и НАТО се обучават на взаимодействие в кризисни ситуации в България, предаде УНИАН.

В учението взеха участие над 700 военнослужещи от 13 страни, сред които и 16 украински офицери.

Командването на американската армия заяви, че ученията са планирани преди началото на кризата в Крим, като подчерта, че то трябва да допринесе за стабилизиране на ситуацията в региона.

„Имаше 16 украински военнослужещи начело с офицер подполковник, които участваха в учението. Те бяха част от многонационалния щаб на бригадата и тяхното участие беше много плодотворно. Следващите етапи от учението ще бъдат в Украйна и това решение е взето още преди няколко години”, обясни генерал-майор Ричард Лонго, заместник-командващ на частите на САЩ в Европа.

"За консултации"

Главният военен представител на Русия в НАТО ген. Валери Евневич е бил отзован за консултации в Москва, съобщават световните агенции.

"Не виждаме възможност да продължаваме военното сътрудничество с НАТО както обикновено", заяви пред ИТАР-ТАСС руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов. Това е и обяснението за отзоваването на ген. Валери Евневич от централата на алианса.

Обръч?

НАТО даде гаранции за сигурността на страните от Източна Европа в случай на конфликт, заради кризата в Украйна. С това се ангажира в Литва днес заместник-генералният секретар на Алианса - Александър Вършбоу.

Високопоставеният представител на пакта е в Прибалтийските републики, където участва в честванията на 10-ата годишнина от приема на източноевропейските страни в НАТО. Той успокои, че Алиансът гарантира сигурността не само на страните-членки, но и на цяла Европа.

„Съществена част от реакцията на НАТО на кризата след нарушаването на териториалната цялост на Украйна от Русия е да засили възпиращите средства и гаранциите за сигурността на нашите партньори по фронтовата линия”, заяви Вършбоу.

НАТО официално прекрати военното си сътрудничество с Русия преди дни. Генералният секретар Андерс Фог Размусен заяви преди дни, че няма доказателства за прокламираното от Москва изтегляне на струпаната по границата с Украйна нападателна военна групировка. В същото време, алиансът засили военното си присъствие в близките до Русия държави.

Междувременно стана ясно, че военно летище край естонския град Амари ще бъде превърнато в база, от която НАТО ще увеличи патрулните си полети над прибалтийското въздушно пространство. Това съобщи днес естонският посланик към алианса Лаури Лепик, цитиран от ДПА.

"Естония отдавна настоява, че мисията за патрулиране над Балтика може да се извършва от две бази - едната в Шауляй, Литва, и от още една в Амари, Естония", заяви дипломатът.

"Няколко съюзнически страни предложиха да предоставят повече самолети за мисията, което позволява да открием втора база", каза той и добави, че изграждането на базата може да бъде завършено тази година.

След отзоваването на Евневич от НАТО коментираха, че с действията си организацията не нарушава споразумението си с Руската федерация. В същото време, Расмусен обвини Москва, че "нарушава всеки принцип и международен ангажимент, който е поела", окупирайки украинския Кримски полуостров.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Организацията на Договора за колективна сигурност (която обединява няколко бивши съветски републики – б.р.) "не е заинтересувана да се раздухва конфронтация с когото и да било, включително и с НАТО”.

Той напомни, че на алианса е предлагано взаимодействие в Афганистан, но това е било отхвърлено „последователно и упорито”.

Снайперисти и диверсанти

Лаворв настоя и стрелбата на Майдана да бъде разследвана прозрачно, след като за снайперския обстрел бяха обвинени бойци от спецчастите „Беркут” на сваления проруски режим.

"Трудно ми е да давам оценки на тези изявления за действията на снайперистите, защото не съм виждал материалите, въз основа на които те са направени. Но ние чухме и други изявления, включително и записите на телефонния разговор между представителя на ЕС Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает", отбеляза Лавров.

Той припомни, че в споразумението от 21 февруари между сваления президент Виктор Янукович и тогавашната опозиция е имало пункт за провеждане на съвместно разследване на онези събития.

Отново днес близката до Кремъл телевизия НТВ заяви, че службите за сигурност са задържали 25 украински граждани, заподозрени в подготовка на саботажи в Русия.

Сред задържаните имало трима активисти на радикалната украинска националистическа организация "Десен сектор". Те потвърдили, че са получили инструкции от Украинската служба за сигурност (СБУ).

Телевизията не уточни кога са били задържани заподозрените и имената им, но показа кадри с трима арестувани, отбелязва Асошиейтед прес и допълва, че няма коментар от Федералната служба за сигурност.

Според телевизията те имали инструкции да снимат придвижването на руските военни сили в граничните райони с Украйна и да установят контакти с руски радикални структури.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната