Нискотарифната авиокомпания "Уиз еър" (Wizz Air) съобщи, че ще започне да изпълнява полети от Лондон до курорти в Португалия и Гърция съответно от юни и юли.

Така авикомпанията се готви да разхлаби ограниченията за полетите, въведени на практика от всички страни заради пандемията от коронавируса.

От 16 юни "Уиз еър" планира да лети от лондонското летище "Лутън" до Фару в Португалия, а от началото на юли - до Закинтос, Корфу, Родос и Крит в Гърция.

По време на полетите ще бъде задължително носенето на маски както от екипажа, така и от пътниците. Не се посочва дали съответните страни обаче ще приемат чуждестранни туристи. 

"Уиз еър" стана една от първите европейски авиокомпании, които възобновиха гражданските полети от "Лутън" и Виена на 1 май, превозвайки хора от България, Румъния и други места, пътуващи, за да работят. 

Според изследване на компанията Бостън кънсалтинг груп (Boston Consulting Group), цитирано от БТА, заради коронавируса авиокомпаниите по света са спрели от експлоатация над 17 000 самолета или 49% от авиопарка си. Най-сериозен е ударът върху компаниите, извършващи международни полети. 

Междувременно стана ясно, че Британската авиокомпания Върджин Атлантик (Virgin Atlantic) ще съкрати 3150 служители, или до една трета от персонала си, и ще спре да използва лондонското летище "Гетуик".