158 автомобила катастрофираха на магистрала в южния американски щат Луизиана заради гъста мъгла. Най-малко 7 души са загинали, съобщават местните медии.

Превозните средства са се ударили едно в друго, някои от тях са се смачкали, а други са били обхванати от пламъци.

На снимки, публикувани от полицията, се виждат двете платна на моста на магистралата, където е станал инцидентът. Те са блокирани от останките на десетки овъглени автомобили. По данни на полицията на магистралата е избухнал пожар.

Една от колите е излетяла от моста и е паднала във водата под него, шофьорът е останал невредим.

От Националната метеорологична служба на САЩ съобщават, че в региона има множество пожари във влажни зони. Когато димът от пожарите се смеси с мъгла, се наблюдава „супермъгла“. Тогава видимостта може да намалее до по-малко от 3 метра.

След инцидента много от пътуващите в колите първоначално са стояли отстрани на пътя и са наблюдавали случващото се изумени, други са викали за помощ.

Часове след мащабната катастрофа миризмата на изгорели ламарини все се е носела във въздуха.

„Вече бях натиснал спирачките и забавях скоростта, когато на ремаркето ми се качи джип“, коментира Кристофър Кол, един от участниците в инцидента.

Той усеща миризмата на дим, докато чува звуците от блъскащи се коли и пукащи се гуми. Успява да отвори пътническата си врата с ритник, за да излезе, а след това помага и на други - издърпва човек през прозореца на колата.

Кларенсия Рийд също влиза във вълната от потрошени коли, докато шофира със съпругата си и племенницата им. Тя коментира, че е видяла хора да махат с ръце, за да спре, но когато го е направила, колата ѝ е била ударена - както отзад, така и отстрани.

„Всичко, което чувахме, беше удар след удар в продължение на 30 минути“, коментира Рийд.

Тя успява да излезе от колата си, но съпругата ѝ остава притисната вътре и наранява крака си.

25 души са транспортирани в болница с различни наранявания - от леки до критични, много други са потърсили медицинска помощ сами. Училищни автобуси са пристигнали на място, за да извозят закъсалите шофьори от местата на инцидента. На място е разтоварена и цистерна, превозваща опасна течност.

Губернаторът на Луизина призова жителите на щата да се помолят „за ранените и убитите“, както и да се отзоват повече кръводарители.

Липсата на видимост в района понякога е причина части от магистралата край езерото Пончартрейн да бъдат затворени.