Френски учени намериха доказателства, че една от първите войни е била заради климатичните промени. Това показва изследване, публикувано в Scientific Reports.

Учените детайлно анализирали останки, намерени в прасторическа могила в Джебел Сахаба в долината Нил, недалеч от границата със Судан и Египет. Мястото е на 13 -14 хиляди години и е намерено през 1962 г.

Снимка: Reuters

В могилата са открити 61 скелетни останки. При повторен анализ става ясно, че има над 100 ранения, които не са документирани. Те не са били смъртоносни според учените и много от тях са нанесени с копия.

Именно това навежда експертите на мисълта, че е имало конфликти, които не са били междуличности, а между отделни групи, които са се борили за територия.

Снимка: Reuters

Повтарящите се рани пък говорят, че стълкновенията не са били единични.

Намерените останки съвпадат с края на ледниковия период. Рязкото изменение на климата е превърнало Сахара в студен и сух регион.

Едно от малкото спасителни места се оказва долината Нил, в която има достъп до прясна вода, риба и пищна растителност. Пригодната за живот земя обаче не била толкова много и борбата за ресурсите поражда множеството конфликти, смятат учените.

Така вероятно може да се докаже, че първата война е била заради климата.