Перспективите за Големия бариерен риф бяха занижени от „лоши” към „много лоши” заради климатичните промени. Според австралийски учени най-голямата заплаха за подводния риф е затоплянето на водната температура, основно причинена от човек, пише Би Би Си.

Петгодишно проучване на експерти подчертава, че действията, нужни да се спаси рифът, никога не са били по-необходими от сега. През 1981 г. Големият бариерен риф беше обявен за световно наследство заради огромната си научна и съществена значителност за околната среда.

През последните години обаче рифът бива неконтролируемо разрушаван от затоплящите се води. Вследствие на това части от коралите са мъртви, а цялостното здраве е частично нарушено.

Предишно проучване през 2009 г. обясняваше, че рифът е изправен на кръстопът между „позитивно и обещаващо бъдеще или негативно и несигурно такова”. Втори доклад през 2014 г. показа, че състоянието на рифа се влошава.

Учените твърдят, че броят на новите корали по рифа е спаднал с 89%, като са засегнати 1500 км по продължението му. Австралия вложи 500 млн. австралийски долара през 2018 г. за опазването на природното богатство.