Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по повърхността на Марс. За това съобщават от НАСА, цитирани от Ройтерс.

Изображенията са направени с камерата за експерименти с висока разделителна способност (HiRise), която се управлява от университета на Аризона.

Учени обясняват, че и преди са заснемали пясъчни дюни на Червената планета, но за пръв път те са толкова добре оформени. Леката асиметрия в пясъчните дюни показва, че е духал вятър от юг.

Снимка: Reuters

Това са поредните снимки, направени от камерата HiRise, която обикаля около Марс – тя е монтирана на космическия кораб Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), уточняват от НАСА.

Колекцията от натрупани изображения се използва за наблюдения на заскрежаването на повърхността на планетата през зимния период.

Последните снимки са направени докато MRO е бил на надморска височина от около 300 км над повърхността на Марс. Всеки пиксел в изображението отговаря на 25 см.

Това е само едно от 60-те места на Марс, наблюдавани от HiRise. Камерата с висока разделителна способност обикаля около Червената планета от 2006 г. насам.

Снимка: Reuters

Събирането на изображения в рамките на една марсианска година (с продължителност 687 земни дни) позволяват на учени да наблюдават колко бързо се променят дюните. Така те са установили, че пясъчните дюни от екватора до полюсите се „придвижват“ със скорост от един метър в рамките на една марсианска година.