Химикал, открит в червеното месо, обяснява защо прекомерното консумиране на пържоли, кайма и бекон вреди на сърцето, твърдят американски учени. Изследване, публикувано в списание „Нейчър медисин” показва, че карнитинът, съдържащ се в червеното месо, се разпада от бактерии в червата.
Това пък предизвиквало серия от събития, които довеждат до по-високи нива на холестерола и увеличен риск от сърдечни болести. Диетолозите предупреждават, че може да съществува риск за хората, приемащи хранителни добавки с карнитин, предаде Би Би Си.
Съществуват множество изследвания, които предполагат, че честото консумиране на червено месо може да бъде вредно за здравето.
Във Великобритания правителството препоръчва да се консумира не повече от 70 грама на ден червено или обработено месо. Това е еквивалент на два резена бекон.
Смята се, че наситените мазнини и консервантите допринасят за сърдечни проблеми. Въпреки това учените са на мнение, че те не са единствената причина червеното месо да вреди на сърцето.