Кучетата може да навлизат в третата вълна на опитомяване, водена от желанието на хората за домашни любимци, които са приятелски настроени, спокойни и добре пригодени за заседнал начин на живот, пише електронното издание на „Мейл“.

Само преди десетилетия на кучетата се е гледало като на работни животни, натоварени да ловят вредители, да пасат добитък и да пазят домовете.

Днес приятелството е много по-висок приоритет за собствениците на домашни любимци.

Учените са открили, че тази промяна е увеличила нивата на хормон, отговорен за социалните връзки при кучетата и особено при специално обучените кучета.

 

Проучването, проведено от изследователи от шведския Linköping University през 2017 г., изследва как кучетата са развили своята уникална способност да работят заедно с хората, включително готовността им да „помолят за помощ“, когато са изправени пред труден проблем.

Изследователите подозираха, че е замесен хормонът окситоцин, тъй като е известно, че играе роля в социалните взаимоотношения между индивидите.

Снимка: iStock

Изследователите наблюдават 60 голдън ретривъра, докато се опитват да отворят капак от буркан с лакомства, който умишлено е направен невъзможен за отваряне.

 

Кучетата участват в този поведенчески тест два пъти, веднъж след получаване на доза спрей за нос, съдържащ окситоцин, и веднъж след получаване на доза спрей за нос с неутрален физиологичен разтвор.

Екипът измерва времето на кучетата, за да види колко време ще се опитат сами да отворят буркана, преди да се обърнат към собственика си с молба за помощ.

Резултатите показват, че кучетата с конкретен генетичен вариант на рецептора имат по-силна реакция към спрея с окситоцин, отколкото други кучета, и че дозата окситоцин ги прави по-склонни да потърсят помощ, отколкото дозата физиологичен разтвор.

Тези открития предлагат представа как опитомяването е променило гените, които влияят на социалните умения на кучетата.

Опитомяването на кучетата започва преди 40 хиляди години. Първата вълна на опитомяване започва, когато хората живеят като събирачи и ловци и често оставят хранителни отпадъци в покрайнините на своите селища. С това започва привличането на животните към хората и заменя страха им и агресията.

Втората вълна започва след индустриалната революция. През това време нарастващата средна класа иска кучета, които представляват добрия вкус и са признак за доходите на техните собственици.

В третата вълна на опитомяване все повече приспособяваме личността на кучетата км нашия модерен свят и навици.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK