Убийството на 27-годишния словашки журналист Ян Куцияк и неговата приятелка предизвика серия от протести и демонстрации в подкрепа на свободното слово и разследващата журналистика.

Разстрелът предизвика и вълна от негодувание и съпричастност в цяла Европа.

В редакцията на електронното издание „Актуалити” бюрото на разследващия журналист е така както го оставя преди седмица. В компютъра му е започната статия за италианската мафия и връзките ѝ с политици в Словакия, която не успява да завърши.

Снимка: Reuters

В понеделник 27-годишният Куцяк и приятелката му са открити застреляни в дома им.

Според властите убийството е заради негово разследване.

В последната си незавършена статия журналистът разследва политици и бизнесмени, заподозрени за финансови злоупотреби с еврофондове и връзки с италианската мафия.

Снимка: Reuters

Единият от тях е италианец, който се занимава със земеделие – Антонино Вадала. Преди години купува стари ферми в Източна Словакия, които модернизира с европейски фондове.

Бизнесменът не крие, че е роден в Калабрия, но израства в Милано. Медиите в Словакия разпространиха аудиозапис, в който преди време Валада отрича да има връзки с италианската мафия.

Появиха се снимки на Валада с известен депутат. Сред познатите му се оказа и асистентка на премиера, станала известна със скандални снимки в популярно списание. Ден след разкритията, тя подаде оставка.

Снимка: Reuters

Другият проучван бизнесмен е Диего Рода. Той е познат на полицията – шофирал с висока скорост спортния си автомобил.

Убийството на журналиста предизвика бурни политически и обществени реакции и в Словакия. Премиерът Робърт Фицо обяви награда от 1 млн. евро за информация, свързана с убийството.

По-остри бяха реакциите от Брюксел и на международната организация „Репортери без граница”.

Евродепутатите почетоха паметта на журналиста с минута мълчание и настояха за бързи действия за разкриване на случая.

Снимка: Reuters

„Ян Куцяк беше може би най-смелият от това поколение разследващи журналисти. Той беше едно много скромно момче, което едновременно работеше здраво и продължаваше следването си. С изключение на бандитите, за които пишеше, никога не е имал врагове”, каза неговият приятел и колега журналист Арпад Солтесц.

В Братислава хиляди словаци излязоха на протест срещу корупцията в страната.

Междувременно недовършената статия на 27-годишния Куцяк беше публикувана от почти всички медии в страната.