Следствието за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция предполага, че то може да е свързано с нейните разследвания за контрабандата на горива от Либия в Европа, съобщи днес новинарският тв канал "РАИ нюз 24", цитиран от ТАСС. Каналът се позовава на източници в италианските правоохранителни органи.

Каналът припомня, че миналата седмица по заповед на прокуратурата на Катания (град на остров Сицилия) са били арестувани и взети под домашен арест девет души - либийци, италианци, свързани с мафията, и двама малтийци, включително бившия защитник от националния футболен отбор на Малта Дарен Дебоно, който е смятан за организатор на незаконната мрежа.

Според отработената схема краденото от либийските находища гориво при съучастието на местни милиции се прехвърляло с катери на танкери, после още веднъж било прехвърляно на друг кораб край бреговете на Малта, след което достигало до италианските пристанища и рафинерии.

После преработеното гориво се пласирало в Италия и някои европейски страни. В италианското разследване фигурират 80 000 тона гориво на обща стойност 30 млн. евро.

Галиция, която извършвала журналистическо разследване на офшорни сметки, изучавайки т.нар. Панамски документи, неведнъж разобличавала незаконната търговия с либийски петрол през Малта. Напоследък там бяха убити няколко души, които според нея са били свързани с този бизнес.

Журналистката загина на 16 октомври при взрив в колата, в която тя се намираше. Произшествието веднага бе квалифицирано като убийство и от малтийските власти, и от международната общност. В разследването участват експерти от ФБР.

Междувременно днес съпругът и тримата синове на убитата журналистка се явиха в съд в Малта по дело за клевета срещу Галиция, седмица след убийството й. Делото е заведено от малтийския министър на икономиката Крис Кардона, когото тя приживе обвини, че е посетил публичен дом в Германия по време на правителствена командировка там. Министърът, който отрича обвинението, не се яви в съда и делото бе отложено.

Според законодателството в Малта дело за клевета не се прекратява, след като обвиняемият почине, и ответници по него остават наследниците му. Така семейството на загиналата журналистка е заплашено да плати глоба, която може да достигне 11 000 евро.

Днес малтийският католически архиепископ Чарлз Шиклюна отслужи помен за 53-годишната Галиция в малък параклис на няколкостотин метра от мястото, където нейната кола, взета под наем, би взривена, когато тя се прибирала вкъщи. Службата започна точно в часа на гибелта й на 16 октомври. Параклисът се оказа тесен и стотици хора останаха отвън. Семейството на Галиция не присъстваше.

Макар че миналата седмица бе извършена аутопсия на тялото й, то все още не е предадено от властите заради следствени действия във връзка с взривяването на колата. Дата за погребението не е определена.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!