Полицаят Уейн Кузънс се е признал за виновен за убийството на 33-годишната Сара Еверард, която изчезна на 3 март тази година в Южен Лондон, пише Би Би Си.

След 4 дни издирване полицията намери трупа на Еверард, а по случая беше задържан 48-годишният полицейски служител, който беше обвинен в отвличане и убийство.

По време на съдебно заседание по делото Кузънс се е признал за виновен, като се очаква той да получи своята присъда на 29 септември.

Прокурорът Том Лидъл е заявил в съда, че подсъдимият и Еверард са били „напълно непознати“.

В залата са присъствали и петима членове на семейството на жертвата, които са чули на живо признанията на Кузънс.

Според неговия защитник признанията на обвиняемия „представляват истинско признание за вина и разкаяние за стореното и той е готов да носи тази тежест до края на живота си, както заслужава“.

Първоначалната версия

Кузънс беше заловен с помощта на запис от охранителна камера, на който присъства с младата жена. Малко преди ареста си той успява да изтрие данните от мобилния си телефон.

По време на разпита след залавянето си полицаят беше заявил, че е имал проблеми с банда източноевропейци, които са заплашвали него и семейството му. По негови думи те са искали да „достави“ друго момиче, след като няколко седмици по-рано не е успял да плати достатъчно за услугите на проститутка.

Кузънс беше заявил, че е предал Еверард на трима мъже с микробус някъде в графство Кент, все още жива и невредима и не знае какво се е случило с нея след това.

 

В безопасност ли сме?

Историята на Сара Еверард поднови дебата за безопасността на жените и сексуалното насилие не само във Великобритания, но и по света.

Бяха организирани множество протести както в Лондон, така и в други градове в Обединеното кралство, срещу насилието, основано на полов признак.

Стигна се до сблъсъци между протестиращите и силите на реда, а само във вечерта на един от протестите, четири демонстрантки бяха отведени в ареста.