Еманюел Макрон печели втори мандат с убедителна победа на втория тур срещу Марин льо Пен.

Най-важното от резултатите от президентските избори във Франция - победата на Макрон е убедителна с над 58% от гласовете. Вотът за Марин льо Пен е много по-значим от резултата й преди 5 години с цели 8% нагоре. Еманюел Макрон чудесно знае на какво се дължи тази победа и го показа в първата си публична изява след съобщаването на резултатите. А тази победа се дължи най-вече на французите, които категорично отказват да допуснат крайна десница начело на управлението на Франция.

Следващите пет години няма да са продължение на предишния мандат, а по-добри, обеща победителят.

„Аз вече не съм кандидатът на една партия, а президентът на всички. Знам за гнева на много от нашите сънародници, които днес избраха крайнодясното. Знам, че трябва да се намери отговор и на тяхното несъгласие, и това ще бъде моя отговорност и на хората около мен“, каза Еманюел Макрон, спечелил втори президентски мандат.

Победената крайно дясна Марин льо Пен обаче постигна исторически рекорд с над 41 % от гласовете.

„В тази загуба не мога да не видя и лъч надежда. Този резултат демонстрира както на френските, така и на европейските лидери голямото недоверие на френския народ към тях и общото желание за сериозна промяна“, заяви Марин льо Пен, кандидат на крайнодесния Национален сбор.

Именно европейските лидери първи поздравиха Макрон за победата – председателите на Комисията, Съвета и парламента. Веднага след тях дойдоха и поздравленията от британския премиер Борис Джонсън и американския президент Джо Байдън.

И българският президент Румен Радев изпрати поздравителен адрес, като акцентира, че преизбирането на Макрон е в момент, когато Европа и светът са изправени пред нови предизвикателства.

А първите телефонни разговори на победителя след обявяването на резултатите бяха с германския канцлер Олаф Шолц и с президента на Украйна Володимир Зеленски.