Трима астронавти се приземиха тази сутрин в степта на Казахстан след мисия на Международната космическа станция, продължила повече от шест месеца.

Като част от екипа на „Експедиция 59” американката Ан Макклейн, руснакът Олег Кононенко и Давид Сен-Жак, който счупи досегашния рекорд на канадец за престой в Космоса, прекараха на станцията 204 дни. Тяхното пътешествие започна на 3 декември 2018 г. За периода на борда на станцията космонавтите обиколиха 3624 пъти Земята.

Там те извършиха изследвания в областта на биологията, биотехнологиите, физиката и науката за Земята, съобщиха от НАСА. Освен това за пръв път се проведоха експерименти в областта на генното модифициране, както и рециклиране на 3D принтирани материали.  

Следващата експедиция ще се отправи към станцията от космодрума "Байконур" на 20 юли.

От 2020 г. Космосът ще е достъпен и за граждани. Космическите туристи ще имат възможността да прекарат до 30 дни на станцията, като за удоволствието ще плащат по 35 000 долара на ден за храна, вода и животоподдържаща система.

По-рано днес „Спейс екс” на предприемача Илон Мъск изведе в орбита 24 спътника, изследователска лаборатория и атомен часовник. Ускорителите при излитането бяха използвани за втори път, след като през април бяха използвани за извеждането на саудитски телекомуникационен спътник.

Атомният часовник е разработка на НАСА и дава грешка от 1 секунда за 9 млн. години. Освен това на борда на носителя се намира и прахът на 152 души в метални капсули, който ще бъде разпръснат в открития Космос.