Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността след една година, през която лидерите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

На брифинг с журналисти във френския град Биариц, където ще се състои срещата, Туск предупреди също, че търговските войни между седемте страни от групата ще накърнят още повече доверието помежду им.

„Търговските сделки са по-добри от търговските войни, които водят до рецесия”, заяви Туск.

Той отбеляза, че американският президент Доналд Тръмп използва митата като политически инструмент, който може да представлява опасност за целия свят.

Туск подчерта, че ЕС ще бъде „лоялен" на Франция, ако САЩ наложат мита на френските вина в отговор на новия данък за дигиталните компании, допълни ДПА.

Ако САЩ наложат мита на Франция, ЕС ще отговори подобаващо, каза председателят на Европейския съвет.

Председателят на Европейския съвет коментира и кризата с бушуващите в дъждовните гори на Бразилия пожари.

Снимка: Ройтерс

Туск отбеляза, че стои зад споразумението за търговия между ЕС и МЕРКОСУР, обединяващ страните от Южна Америка, но е „трудно да си представи хармоничното му ратифициране от страните членки, докато бразилското правителство  позволява унищожаването на зелените дробове на планетата Земя”.

Френският президент Макрон заяви този петък, че страната му няма да подкрепи споиразумението заради изявленията на бразилския президент Болсанаро за климата и пожарите в района на Амазонка.

Туск заяви също така, че ще търси всякакви форми за сътрудничество с Лондон, но няма да сътрудничи за осъществяване на Брекзит без споразумение.

Туск попита риторично дали британският премиер Борис Джонсън иска за влезе в историята като господин "Без сделка".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза още, че предпочита да бъде поканена Украйна, а не Русия, на следващата среща на върха на Г-7, тъй като той е против връщането на Москва в групата.

Смяташе се, че ще тръгне по пътя на демокрацията, върховенството на закона и човешките права, каза Туск по повод първоначалната покана към Русия да влезе в клуба, който се превърна в Г-8.

Ще се опитам да убедя събеседниците си, че ще бъде по-добре да поканим Украйна, разбира се като гост, за следващата среща на Г-7, каза Туск в Биариц.

Русия бе отстранена от групата, след като анексира Крим от Украйна през 2014 година. Доналд Тръмп предложи Москва да се завърне.