Турското външно министерство разпространи днес реакция към последните изявления на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с посещението й в Турция и създалата се неловка ситуация с липсата на стол за нея, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Спорът по повод разпределението на столовете по време на посещението в Турция на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел няма нищо общо с това да бъдеш европеец, да бъдеш жена, с Истанбулската конвенция и с позицията на ЕК. Безсмислено е да се търси лош умисъл в случая, се казва в позиция на турското външно министерство.

Реакцията идва след изявлението на председателката на ЕК в понеделник, когато тя заяви, че се е почувствала засегната, незачетена като жена и европеец по повод случая "дивангейт".

По думите й всичко се е случило, защото е жена. Тя добави, че е първата жена председател на ЕК. Фон дер Лайен заяви, че ЕК ще предложи законопроект, с който да се заобиколи съпротивата срещу въвеждането на Истанбулската конвенция.

Турция изпълни всички предявени към нея искания (по време на визитата на Фон дер Лайен и Мишел), се казва в изявлението на турското външно министерство.

Турция е доволна от това, че за първи път председател на ЕК е жена и смята, че това представлява важна стъпка за увеличаване на правата на жените и за равните права. Нашият президент поддържа близки приятелски връзки с Фон дер Лайен, базирани на взаимно доверие и уважение, е посочено още в текста.

Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич отрече Фон дер Лайен да е била игнорирана заради пола й, информира Асошиейтед прес. Анкара не извършва различни подготовки на протокола съобразно пола на човек, заемащ определена длъжност, посочи Билгич в имейл.

Турция е доволна, че за първи път председателството на ЕК е поето от жена, изтъкна той. Разочароващо е, че това събитие, което произлиза от вътрешните политически борби в ЕС, все още се използва като материал за политически дебати и се асоциира с дискриминация на половете, добави говорителят.