Скандалът между Турция и ЕС навлезе в нова фаза, след като в неделя по обед демонстранти щурмуваха консулството на Холандия в Истанбул, свалиха знамето на кралството и го смениха със своето.

Флагът по-късно беше върнат под бурни освирквания.

Червеният флаг с полумесец се развя над защитената по силата на международни спогодби холандска територия, след като властите в Ротердам не допуснаха турския социален министър Фатма Кая на митинг в подкрепа на референдума за конституционни промени в южната ни съседка. Турската демонстрация беше разгонена с палки, водни струи и конна полиция, а Кая беше изгонена от страната.

Анкара реагира изключително остро, като дипломатическите мисии на Холандия бяха блокирани от полицията.

Ред държави от ЕС се обявиха против референдума, след който се очаква президентът Реджеп Ердоган да съсредоточи у себе властта в Турция. Критиките към Анкара са най-вече заради това, че след опита за преврат в страната голямата част от антитерористичните мерки всъщност са насочени срещу интелектуалци, журналисти, учители, професори и служители в сферата на сигурността и отбраната.

Ердоган яростно отрича тези обвинения.

Междувременно Европейският съюз започна да съкращава финансирането на програми, осъществяващи се в рамките на преговорите за влизане на Турция в ЕС – преди всичко в сферите, в които няма забележим напредък, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.