Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е разочарован от администрацията на Барак Обама заради подхода й към бежанците от Близкия изток и това, че не е екстрадирала Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за опита за преврат. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Те не се заеха със събитията и не подходиха сериозно към тези въпроси," каза Ердоган по повод на бежанския проблем в интервю за предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес.

Турция е приела около 3 милиона бежанци от Сирия и други страни, почти двойно на общия брой на избягалите в Европа, посочва агенцията.

Ердоган заяви още, че САЩ трябва да предадат Фетхуллах Гюлен, турски ислямски проповедник, който живее в Пенсилвания от 1999 г. Турското правителство и президентът обвиняват Гюлен, че стои зад извършения на 15 юли опит за преврат, и предприеха масови чистки и арести на лица в Турция, за които се подозира, че са негови последователи.

Ердоган окачестви чистките като законни и уместни. Според него също така, докато Гюлен не бъде екстрадиран, турската общественост ще вярва, че САЩ са подкрепили пуча. 

"Този човек е лидерът на терористична организация, която бомбардира моя парламент", каза Ердоган, като добави, че Турция е екстрадирала заподозрени за тероризъм в САЩ и очаква същото и от своя американски съюзник.

В излъченото вчера интервю за Си Би Ес Ердоган посочи още, че Анкара сега не възнамерява да преразглежда отношенията си със САЩ и НАТО, предаде ТАСС.

"Точно сега този въпрос не се обсъжда", каза Ердоган и увери, че и НАТО, и Турция се движат в същото направление, както и досега.

Президентът на Турция критикува подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски Сили за защита на народа, смятани от Турция за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК). 

"Не можете да подкрепяте една терористична организация само защото тя воюва с "Ислямска държава". Не може да се прави разделение между добра терористична организация и лоша", коментира Ердоган.

По думите му американската политика в Сирия е довела до реална заплаха за безопасността на южната граница на Турция, а заради Вашингтон в страната му са се оказали близо три милиона бежанци.