„Пуч, организиран от хунта” – така турският посланик у нас Сюлейман Гьокче определи опита за преврат в южната ни съседка преди година. Според него зад събитията от 15 юли 2016 г. стои опозиционният духовник Фетхуллах Гюлен.

„Те имат свои организации в над 150 държави, включително и в България. Ние знаем как работят, как привличат, вербуват свои поддръжници. Наричат себе си „златното поколение”. Това е организация, култ към личността на лидера, която изисква пълно подчинение”, твърди турският посланик.

„Фетуллах Гюлен не е мирен ислямистки изследовател, както редица хора искат да го представят. Тази организация има последователи, които са ученици на това лице, които всъщност инсценираха ужасяващия акт, който видяхте на екрана онази нощ.Това е една глобална организация с глобални амбиции за сила и господство. Тя притежава училища, неправителствени организации, лобисти, медии и фирми", каза още Гьокче

В отговор на въпрос той беше категоричен, че турското правителство не подпомага български партии.

„По дефиниция и по своя характер това деяние е целяло да потъпче конституционния ред в страната. Президентът на република Турция е бил мишена, както и правителството, сградата на парламента”, припомни Гьокче.

Турският посланик у нас каза още, че се надява скоро извънредното положение в страната му да бъде отменено и обясни, че няма погазване на човешките права и демокрацията, а опит за баланс в името на това Турция да се предпази от терор.

Посланикът обясни, че се води разследване срещу 169 хиляди души. „Около 50 хиляди от тях са били задържани и арестувани и срещу тях е започнало съдебно производство. Останалите от разследваните лица бяха освободени, тъй като се сметна, че срещу тях няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение”, заяви той.

По думите му не са верни съобщенията за стотици хиляди арестувани и допълни, че се разследват случаите, в които властите са превишили правомощията си при задържания.