Турският парламент гласува извънредното положение в страната да бъде удължено с още три месеца.

Решението беше взето три дни след кървавото нападение в истанбулска дискотека, при което загинаха 39 души. Извършителят му беше идентифициран, но все още се издирва от властите. Отговорност за атаката пое отговорност „Ислямска държава”.

Издирването на атентатора продължава. Съпругата му е в ареста, като тя твърди, че по нищо не си е личало той да е радикализиран. Според показанията на таксиметров шофьор, стрелецът е говорел на турски език, което показва, че или е имал добра чуждоезикова подготовка, или през годините дълго време е бил в южната ни съседка.

Атаката в клуб "Рейна" предизвиква и политическо напрежение в Турция. Лидерът на основната опозиционна партия, Републиканската народна партия Кемал Калъчдароглу директно обвини правителството на Бинали Йълдъръм за случилото се.

Той припомни, че управляващата Партия на стабилността и развитието е била напълно наясно, че подпомага ИДИЛ преди години.

Извънредното положение, което бе въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., а след това бе удължено през октомври, трябваше да изтече на 19 януари. Мярката сега ще важи до 19 април.

Тя позволява на правителството да заобикаля парламента, като приема нови закони и ограничава правата и свободите, когато сметне за необходимо, припомня Ройтерс.

По време на извънредно положение, например, кабинетът има специални правомощия да уволнява чиновници, да закрива неправителствени организации и медии, както и да удължава срока за задържане под стража на хора, на които не са повдигнати обвинения.

В разследването на неуспешния опит за преврат в Турция бяха арестувани над 40 хил. души.

Повече от 100 хил. души, включително военни, полицаи, учители, съдии и журналисти бяха уволнени от работа заради предполагаеми връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ.

Правителството в Анкара аргументира искането си за удължаване на извънредното положение с нуждата да бъде изкоренено влиянието на Гюлен в държавните институции.

Самият Гюлен отрича да има общо с преврата.