Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет" Мурат Сабунджу тази сутрин, съобщиха местни медии. Информацията беше потвърдена и от прокуратурата в Истанбул.

Издадени са заповеди за арест на общо 13 журналисти от изданието.

Обискирани са домовете на няколко от служителите на вестника.

Снимка: EPA

Срещу задържаните са повдигнати обвинения, че са подпомагали кюрдски групировки и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за държавен преврат от 15 юли.

На задържаните е забранено да разговарят с адвокати в следващите пет дни, съобщава англоезичното онлайн издание на опозиционния вестник - „Хюриет дейли нюз”.

Снимка: Reuters

В събота турското правителство издаде заповед за закриване на редакциите на десет вестника, две информационни агенции и три списания. Офисите на повечето от тях се намират в югоизточната част на страната, където преобладава кюрдското население.

Правозащитни групи осъдиха чистките като нарушение на свободата на словото в Турция.

Журналисти, читатели и опозиционни партийни лидери се събраха пред офиса на вестника в знак на протест срещу действията на властите.

Те критикуват Анкара, че използва извънредното положение, въведено след опита за преврат през юли, за саморазправа с опозиционни медии.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи ареста като "още една премината червена линия срещу свободата на изразяване в Турция."

След неуспешния преврат през юли повече от 160 медии са затворени. Хиляди журналисти изгубиха работата си, като на много от тях им е забранено да напускат страната. Над 10 000 държавни служители също бяха уволнени заради обвинения за връзки с Гюлен.

Още на 20 юли турското правителство обяви извънредно положение, което обаче беше удължено с още три месеца до януари. Това позволява на президента Реджеп Ердоган и кабинетът му да управляват с укази и по този начин нарушават основни права и свободи на гражданите.  

 

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен
  • Турската прокуратура поиска две доживотни присъди за Фетхуллах Гюлен