С аплодисменти и цветя посрещнахме снощи българските самолети „Спартан“ с първия екип доброволци, които се върнаха от Турция след 6 денонощия безсъние в опит да спасят възможно най-много животи.

„Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
Снимка: Редакторски екип

„Виждаше се много разруха и смърт. Хубавото е, че като извадиш жив човек, изпитваш голямо задоволение“, коментира Румен Байряков, спасител от Планинската спасителна служба в Банско. Той е участвал и в спасителните акции след земетресението през 1999 година в Турция.

Румен Байряков, спасител от Планинската спасителна служба в Банско
Снимка: Редакторски екип

„Изказвам благодарност към ръководителите на БЧК, които успяха да съберат бързо палатки, спални чували и средства, с които да изкараме 7 дни. Ние сме цяла група с кучета, които изкарахме най-дълго време. Оставихме палатки, спални чували и одеяла“, посочи Байряков.

Кучето Нико
Снимка: Редакторски екип

„Когато откриеш оцелял, изпитваш едно чувство, което е трудно да се опише. Очите на хората светват и започват да викат“, добави Любчо Джолев от Планинската спасителна служба в Разлог. Той е водач на кучето Нико.

Любчо Джолев от Планинската спасителна служба в Разлог
Снимка: Редакторски екип

„При претърсване на една от къщите Нико настъпи неволно една играчка, която започна да свири детска мелодийка, докато търсим дете. Това ни разчувства тотално“, сподели Джолев.

Българските спасители откриха живи хора под руините на сринатите сгради в Турция.

Атанас Уков от Планинската спасителна служба в Банско
Снимка: Редакторски екип

„Трудно се описва това нещо - като видиш очите на близкия, емоциите на хората. Това ни обединява и започваме да се чувстваме едно цяло. Нито за миг не се почувствахме като отделни единици, а като едно цяло“, добави Атанас Уков от Планинската спасителна служба в Банско.