Турската лира отбеляза леко покачване, след като през последните дни отбеляза рекордно ниски стойности. Това стана, след като Централната банка обяви серия от мерки, които да гарантират стабилността на икономиката.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че икономиката на страната не е застрашена и отправи нови остри критики срещу Съединените щати.

„Ще започнем да произвеждаме всички продукти, които в момента внасяме от чужбина, плащайки с чужда валута. Ние ще започнем да изнасяме. Ще бойкотираме американските електронни продукти. Те имат айфони, но от другата страна е „Самсунг”, заяви Ердоган.

Кризата избухна, след като Вашингтон наложи санкции на двама министри и увеличи митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция.

„Разбира се, че това се отразява върху нашия бизнес. Цените растат, ние не успяваме да продадем своите стоки. Не знаем какво да внасяме и колко ще струва. Един долар струва седем лири, а минута по-късно става шест лири. Ще видим какво ще стане”, каза Ерол Полат, собственик на магазин.

На фона на кризата с турската лира Москва похвали решението на Анкара да не се присъедини към санкциите срещу Русия. По-рано Кремъл подкрепи предложението на Ердоган двустранната търговия да се извършва с национални валути вместо с щатски долари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!