Турското министерство на вътрешните работи съобщи днес, че предприема действия срещу публикации в социалните мрежи, отнасящи се до курса на турската лира спрямо долара, които оказвали негативно влияние върху икономическата сигурност на Турция, съобщават световните агенции.

Напрежението между Анкара и Вашингтон заради арестуван в южната ни съседка американски пастор и ред други нерешени въпроси доведе до решението на Доналд Тръмп да удвои митата за основни турски експортни стоки. Това, в съчетание с несигурността в способностите на Реджеп Ердоган еднолично да управлява икономиката на южната ни съседка, доведе до валутна криза, невиждана от близо две десетилетия.

Турската лира поевтиня рязко, а опасенията на анализаторите са, че свободният полет надолу ще продължава.

В изявление на министерството на вътрешните работи се казва, че от 7 август са установени 346 акаунта в социалните мрежи, в които са публикувани коментари за отслабването на лирата "по провокативен начин" и са предприети съответни правни действия. 

„Си Ен Ен – Тюрк” съобщи по-рано днес, че истанбулската прокуратура разследва лица, за които от държавното обвинение твърдят, че застрашават икономическата сигурност на страната.

„Турската икономика е силна и никой не трябва да обръща внимание на спекулативните новини и действия”, заяви днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от „Ройтерс”.

Той посочи, че Министерството на финансите, централната банка, съветът на капиталовите пазари и други институции предприемат необходимите мерки за финансова стабилност (макар по-горе да подчертава, че икономиката на страната е силна – б.р.).

Външният министър Мевлют Чавушоглу постави темата в международен контекст. Пред посланици в Анкара той обяви, че Турция е направила достатъчно, за да подобри отношенията си със САЩ, но Вашингтон е действал против общия интерес по въпроси от сферата на сигурността.

По думите му САЩ трябва да научат, че няма да постигнат никакъв резултат със заплахите си срещу Турция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!