Най-малко петима души загинаха, след като вулкан изригна неочаквано в Нова Зеландия.

Около 50 туристи са се намирали в района на кратера на остров Уайт в момента на изригването, съобщи полицията. Съобщава се за ранени и хора в неизвестност.

Уайт е малък, ненаселен остров. Въпреки че се намира един от най-активните вулкани в страната, островът е редовно посещаван от туристи.

Снимка: Ройтерс

Полицията предупреди живеещите в района на вулкана да бъдат внимателни за падаща пепел и препоръча да не излизат навън. Около 100 души са се намирали на и около острова и някои от тях засега се водят безследно изчезнали. 

Към момента няма данни за пострадали български граждани при изригването на вулкана в Нова Зеландия, както и във връзка с усложнената климатична обстановка на Южния остров и в столицата Уелингтън.

Снимка: EPA

По информация на българското посолство в Канбера проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите, съобщават от българското МВнР.

Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти.

Препоръчва се на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия или пътуващи за страната, да се осведомяват за актуалната обстановка от следните сайтове:

https://westcoastemergency.govt.nz/

https://www.journeys.nzta.govt.nz/traffic