Туристи и поклонници се събраха край храма на „Божи гроб“ в Йерусалим в очакване да влязат вътре за церемонията по слизане на Благодатния огън, предаде Ройтерс. 

"Божи гроб" е главна светиня за християнския свят. Смята се, че е разположен на мястото, където според Светото писание е разпънат, погребан и след това възкръсва Исус Христос. То е открито от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос. 

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово. 

Православните християни вярват, че запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин. Вярващите предполагат, че ако огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена. 

За да се пресекат всякакви спекулации дали чудото не е някаква форма на измама, събитието протича при специален надзор – параклисът се проверява предварително, за да няма в него нищо, което да може да предизвиква възпламеняване, след което вратите му се запечатват.

В деня на чудото той се отваря и в него влизат само православният патриарх на Ерусалим – Теофил III, и арменски прелат. Когато слезе Благодатният огън, първо се запалват кандило и 33 свещи – колкото са били земните години на Христос. 

В първите минути на запалването си Свещеният огън не пари и не изгаря.