Турист засне момента на изригване на вулкана на новозеландския остров Уайт.

Във видеото, споделено на страницата на Майкъл Шейд, се вижда как туристи все още чакат да бъдат евакуирани, тъй като вулканът активно изригва, съобщава Ройтерс.

Най-малко петима души са загинали, съобщава Би Би Си, като се позова на полицията. В момента на внезапното изригване на вулкана около кратера му е имало между 50 и 100 души, повечето от които туристи. 

Сред блокираните на Белия остров има и чужденци, но до момента националността им не е известна. Спешните служби на Сейнт Джон обявиха, че около 20 души вероятно са ранени.

Полицията предупреди, че жертвите може да станат повече, тъй като има хора в неизвестност. В момента е много опасно да се извършват спасителни операции. 

От българското МВнР съобщиха, че към момента няма пострадали български граждани. По информация на българското посолство в Канбера проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите.

Снимка: Ройтерс

Белият остров е най-активният вулкан в Нова Зеландия, като около 70% от него е под вода. Около 10 000 души посещават вулкана всяка година. Той изригва често през последния половин век, като последното му изригване е било през 2016 г.

През август същата година отбранителните сили на Нова Зеландия издигнаха на острова 2,4-тонен корабен контейнер, който да служи като авариен бункер в случай на изригване.