Турците ще гласуват днес за местна власт. Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Тайип Ердоган, който не е губил избори от изкачването си на власт през 2002 г., посочва Асошиейтед прес.

Силно представяне на местните избори на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще укрепи допълнително властта на президента. Евентуална загуба на главни градове обаче може да е сигнал за отслабване на партията му.

Вотът се провежда в 81 окръга. Ще се избират 30 митрополийски ръководители, над 1300 местни кметове и 20 500 общински съветници.

Около 57 млн. са турците с право на глас. За участие са регистрирани 12 политически партии с общо 6588 кандидати.

Урните ще са отворени между 8 ч. и 17 ч. с изключение на окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден ще бъде от 7 ч. до 16 ч. 

На местни избори в Турция не могат да се явяват коалиции. По силата на конституционна поправка, приета на референдум през 2017 г., създаването на изборни коалиции беше позволено, но само на парламентарни избори. 

Решаваща ще е битката за Истанбул, Анкара и Измир. Кандидат за кмет на Истанбул на управляващата партия е бившият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм.

Неговата кандидатура оставя слаби шансове на опозицията за успех в мегаполиса, но не е изключен обрат в столицата Анкара, която според проучванията може да бъде спечелена от опозиционния кандидат Мансур Яваш.

БТА