Турция извърши първите бойни изпитания на новозакупената от Русия противовъздушна система С-400. Тестът предизвика силно раздразнение във Вашингтон.

Край турския черноморски град Синоп, са били изстреляни три ракети по цели във въздуха. По информация на руските медии изпитанията са били изключително успешни,  като всички цели са били поразени.

По-рано през деня беше съобщено за ракета, изстреляна в небето в район от турското черноморско крайбрежие, в който турската армия се очакваше да проведе изпитания на руските зенитно-ракетните системи С-400, според местен видеозапис, получен от „Ройтерс“.

Видеозаписът, направен в черноморския град Синоп, показва тесен стълб дим, който се е издигнал високо в небето.

През последните дни Турция издаде НАВТЕКС /навигационно уведомление/ за района край Синоп и обяви, че въздушното пространство в този район ще бъде затворено заради изпитания на турската армия.

Снимка: bTV

„Спутник“ по-рано съобщи, турската армия е разположила руски системи за противовъздушна отбрана С-400 в черноморската провинция Самсун. Агенцията публикува кадри на очевидци на конвой от военни превозни средства, превозващи компоненти за С-400, които се движат към съседната провинция Синоп, където трябва да бъдат тествани. Турските власти все още не са направили официални изявления по този въпрос.

Изпитанията на системите С-400, ако се потвърдят, биха могли да предизвикат напрежение между Турция и САЩ, които остро се противопоставиха на покупката от Анкара на системи за ПВО от Русия с аргумента, че те излагат на опасност колективните системи за отбрана на НАТО.

В отговор на покупката от Анкара на системи С-400 Вашингтон прекрати миналата година участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35 и заплаши с налагане на санкции по силата на американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!