Турската държавна компания ТПАО и световният енергиен гигант Шел започват през януари проучвания за залежи на нефт и природен газ в западната част на Черно море. Това съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, предаде БТА, като се позова на местни медии.

Генералният директор на ТПАО Бесим Шишман заяви, че "Шел в сътрудничество с ТПАО ще проучва за нефт и природен газ в западната част на Черно море". Той уточни, че оборудваният с най-съвременни технологии сеизмичен кораб ще бъде подкрепен от три други кораба и два хеликоптера и че се планира по проекта да работят 240 души.

"Пет процента от нуждите на Турция от нефт и два процента от нуждите й от природен газ се покриват от националните ресурси. С този нов кладенец ние ще получим важни данни затова дали има залежи на въглеводороди в Западно Черно море. Тези проучвания са важни, тъй като Турция иска да увеличи националната си продукция на нефт и газ", заяви от своя страна Ахмет Ердем, директор на Шел-Турция.

Макар че Турция не е страна с доказани залежи на петрол, Турската петролна компания (ТПАО) провежда проучвателни дейности заедно с частни компании.

Министър Йълдъз заяви, че 45 компании за проучване и добив на газ, 28 от които са местни и 17 - чуждестранни, са извършили 226 проучвателни сондажи на площ от 301 000 квадратни километра на турска територия, на сушата и в морето, през 2014 г., като са били изкопани 188 петролни кладенеца.

Заявлението за проучванията идва на фона на мащабната газова сделка между Русия и Турция от декември 2014 г. Тя предвижда изграждането на нов газопровод и разширяване на настоящата връзка. Някои експерти смятат, че Москва реално няма възможност да осъществи т.нар „Турски поток” и обявяването му е чисто политическо ход.