Турция се отказа официално от договора за борба срещу убийствата на жени и девойки и домашното насилие, известен като Истанбулската конвенция.

През март президентът Реджеп Ердоган издаде указ за оттеглянето на страната си от Конвенцията на Съвета на Европа, а считано от 1 юли, страната напуска рамката завинаги.

Пактът от 2011 г., подписан от 45 държави и Европейския съюз, изисква от правителствата да приемат законодателство, свързано с наказателното преследване на подобни престъпления, включително брачно изнасилване и осакатяване на женски гениталии.

Групите за защита на жените обвиниха Анкара, че ходът на Ердоган е опит да запази подкрепата на консервативните и националистическите групи встраната в момент, когато упраляващата партия отчита по-нисък процент на подкрепа, и това да му гарантира оставане на власт.

Обосновавайки решението, главният помощник на турския държавен глава Фахретин Алтън заяви, че препратките в договора към злоупотреби, основани на пола, са „използвани от хора, опитващи се да направят хомосексуалността нещо нормално“.

"Движението на гейове и лесбийки (LGBTQ) е несъвместимо със социалните и семейни ценности на Турция", каза Алтън.

Във вторник най-висшият административен съд на Турция отхвърли опита за анулиране на оттеглянето, като заяви, че Ердоган има "властта" да вземе такова решение.

За четвъртък вечерта в страната са планирани протести.