Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви днес извънредно положение за срок от три месеца в 10 южни провинции, засегнати от силните земетресения в понеделник.

"Изправени сме пред едно от най-големите бедствия не само в историята на Турция, но и в нашата география, и в света", заяви Ердоган на пресконференция, цитирана от Анадолската агенция.

Според президента най-малко 3549 души са загинали, а 22 168 други са ранени в 10 провинции след двете силни земетресения. 5775 сгради са напълно разрушени.

"Най-голямото ни облекчение е, че досега над 8000 наши граждани са спасени от развалините", добави Ердоган.

„Подготвяме хотели, които са затворени през зимата, да приютят останалите без дом. 50 хиляди легла са осигурени в Анталия. Ситуацията налага да се вземат извънредни мерки и затова обявяваме бедствено положение в 10-те засегнати провинции за 3 месеца“, каза още президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Рано в понеделник трус с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разтърси Югоизточна Турция и Сирия. Земетресението срути цели жилищни сгради и нанесе огромни щети. Повече от 5000 души бяха погребани под рухналите сгради. Това е най-голямото земетресение от две години насам, регистрирано в света от Геологическата служба на САЩ.

За последствията от труса в Сирия няма голяма яснота, тъй като големи райони там са под контрола на бунтовниците. Потвърдените жертви в контролираните от правителството зони са над 1700.

Според Световната здравна организация, земетресението е засегнало по пряк или косвен начин около 23 милиона души в двете страни.

За по-малко от 48 часа 70 държави и 14 международни организации изпратиха или обещаха помощ. В пострадалите райони са изпратени над 50 хиляди палатки, над 100 хиляди легла и стотици тонове медикаменти и храни. Сред руините работят над 53 хиляди души – спасители от чужбина и доброволци от страната, които издирват оцелели в екстремни условия в надпревара с времето.

„В допълнение може да се повторят вторичните трусове, така че трябва да работим много внимателно, много разумно, за да предпазим. Това е огромно предизвикателство. Освен това, и студеното време не е с нас“, заяви Щефан Хайнц, спасител от Кьолн.

Огромен пожар възникна в турското пристанище Искендерун. От силния трус складирани контейнери са се преобърнали, като един от тях се е запалил. Турските медии съобщиха и за избягали затворници от разрушени затвори.