След втората вълна на пандемията най-засегнатите от коронавируса европейски държави започват да разхлабват мерките, за да осигурят нормално честване на Коледа. 

Същевременно Турция обяви трета вълна на заразата. Най-засегнати са големите градове, а в много райони ръстът на новозаразените надхвърля 50 процента.

„Положителните случаи за днес са 28 351. Цели 28 351. Подписахме договор с една от фармацевтичните компании за доставката на 50 милиона ваксини“, заяви турският здравен министър Фахретин Коджа.

След 4-седмична пълна карантина, Франция започва поетапно разхлабване на мерките. Както в Австрия и Испания, властите предприемат мащабна кампания за имунизация.

„Процесът на ваксиниране трябва да е ясен и прозрачен. Във всеки етап ще се взимат предвид вече известните ни данни, но и тези, които все още не познаваме. Искам да съм напълно ясен: Аз няма да направя ваксината задължителна“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Европейската комисия одобри сделка за закупуване на ваксини "Модерна". Американската фармацевтична компания "Новавакс" е шестата, с която Брюксел сключва договор за доставка.