Турската артилерия е нанесла удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия, където джихадистите са установили контрол над зона в близост до турската граница, предаде АФП, като се позовава на турски медии.

Турски оръдия, разположени в окръг Килис /Югоизточна Турция/, на границата със Сирия, са изстреляли снаряди срещу цели на ИД, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Артилерийският обстрел е последвал, след като вчера бойци на ИД отново превзеха сирийското градче Ар Раи на границата с Турция - само няколко дни след като го бяха изоставили, отстъпвайки пред бунтовнически сили и съюзени с тях милиции, според съобщение на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

През февруари турската артилерия обстрелва със снаряди цели на сирийските кюрдски милиции, свързани с Партия Демократичен съюз . Според турския генерален щаб обстрелът бе в отговор на стрелба от другата страна на границата.

Турция разглежда сирийските кюрдски милиции като терористично движение, свързано с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турските власти. Откакто обаче в Сирия се спазва примирие, турската армия не е обстрелвала позиции на кюрдските бойци в страната, отбелязва агенцията.