Турското външно министерство извика посланика на Съединените щати в Анкара, за да му бъде предявен протест. Причината е изявлението на президента Джо Байдън, в което той призна за геноцид избиването на арменците през 1915 г. в Османската империя, пише Ройтерс.

Зам.-министърът на външните работи на Турция Седат Йонал е уведомил посланика Дейвид Сатърфийлд, че позицията на Белия дом е лишена от правно основание.

„Анкара я отхвърля, смята я за неприемлива и я осъжда по категоричен начин“, пише в съобщението от ведомството.

Посочва се също, че изявлението на Байдън нанася „рани на двустранните отношения, които трудно ще бъдат заличени“.

Президентите на Азербайджан и Турция са разговаряли по телефона след изявлението на Байдън. Според Илхам Алиев решението на Вашингтон е „историческа грешка“. „Това нанася сериозен удар по зараждащата се в региона тенденция за сътрудничество“, казва още Алиев.

„Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата страна“, казва в посланието си до арменския патриарх в Истанбул президентът Реджеп Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че „никой не може да дава на Турция уроци за собствената й история“.

Президентът, премиерът и външното министерство на Армения приветстваха изявлението на Байдън. Според държавния глава Армен Саркисян постъпката на американския президент е „мъжествена и въодушевяваща“.