Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на САЩ, който използва този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 г., предаде Франс прес.

"Американците почитат всички арменци, които са загинали в геноцида, започнал на днешната дата преди 106 години", се казва в изявление на Байдън.

"През десетилетията арменските имигранти са обогатили САЩ по безброй начини, но никога не са забравили трагичната история. Ние почитаме разказа им. Виждаме болката. Утвърждаваме историята. Не правим това, за да хвърляме вина, а за да гарантираме, че случилото се никога няма да се повтори", добави президентът на САЩ.

В продължение на десетилетия декларации за официално признаване на арменския геноцид са буксували в Конгреса, а президентите на САЩ са се въздържали да използват този термин, за да не влошат отношенията с Турция, отбелязва Ройтерс.

"Става дума да се почете паметта на жертвите, а не да се обвинява когото и да било", каза пожелала анонимност официална представителка на САЩ.

Турция отрича да е имало геноцид над арменците и окачествява като лъжа изявленията за обратното, отбелязва АФП. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара "изцяло отхвърля" решението на САЩ.  

"Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма", написа той в Туитър.

Чавушоглу добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба". "Думите не могат да променят или да пренапишат историята", заяви още турският външен министър.

Премиерът на Армения определи позицията на САЩ като „мощна стъпка“. „Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост“, каза Никол Пашинян.