Турция ще предостави на САЩ нови доказателства за участието на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен в организирането на опита за преврат в Турция на 15 юли, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. 

Документите ще бъдат предадени на американските власти по време на предстоящото посещение в САЩ на турския министър на правосъдието Бекир Боздаг. 

Турските власти смятат, че групировката Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО) на Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през лятото. 

Турският министър на правосъдието заминава за САЩ утре. На 26 октомври е планирана среща на Боздаг с американския министър на правосъдието Лорета Линч. На срещата се предвижда да бъдат разгледани четири досиета, в които са събрани доказателства срещу Гюлен. 

Боздаг ще предостави на Линч и нови документи, събрани след 10 септември (в рамките на разследването на опита за преврат в Турция). 

Анкара настоява Вашингтон да предаде живеещия в САЩ проповедник Гюлен. 

Боздаг възнамерява да напомни на Линч за действащото споразумение между САЩ и Турция за предаване на престъпници. 

По време на визитата си в САЩ Боздаг ще участва в заседание на тема: "Опитът за преврат на 15 юли", което ще бъде организирано от Фондацията за политически, икономически и социални изследвания (SETA).  Заедно с Боздаг за САЩ ще заминат няколко турски депутати.