Турция е арестувала петима души, заподозрени, че са извършили хакерска атака срещу официалната катарска информационна агенция по-рано тази година. Това съобщи ДПА, позовавайки се на катарски прокурор.

През май проирански изявления, приписвани на лидера на Катар, бяха публикувани от държавната информационна агенция КНА, което предизвика настоящата дипломатическа криза в региона.

Изявленията бързо бяха премахнати, а Катар заяви, че сайтът е бил хакнат и започна разследване.
"Ние изпратихме молба за помощ до приятелски страни, които смятаме, че могат да ни помогнат по този въпрос", заяви главният прокурор на Катар Али ал-Мари.

"Нашите приятели в Турция ни отговориха наскоро. Петима души са били арестувани и срещу тях се води разследване. Катарски прокурори работят с турските власти по този случай", добави той след среща с турския министър на правосъдието Абдулхамит Гюл в Анкара.

Иран и Саудитска Арабия са съперници в региона и коментарите предизвикаха гневни реакции в Рияд и други столици в Залива. Скоро след това Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха отношенията си с Катар, обвинявайки го, че подкрепя тероризма. 

(БТА)