Няколко хиляди души се включиха във второто издание на фестивала на хомосексуалната общност "Праг прайд", започнал в началото на седмицата в чешката столица. Демонстрантите в защита на гей правата се събраха на Вацлавския площад в центъра на града, след което пъстрото и шумно шествие премина по големите булеварди.

Стржелецкият остров в средата на река Вълтава е краят на парада, където организаторите подготвиха концерти и други прояви.

През 2006 г. Чехия първа от бившите комунистически страни узакони статута на хомосексуалните двойки. Повече от 20 години след Нежната революция "Праг прайд" се стреми да допринесе за отвореността и самоувереността на обществото, посочват организаторите на сайта на фестивала.

Хората в шествието използваха случая да осъдят като "недопустима" произнесената в Москва присъда срещу трите млади жени от руската пънк-група "Pussy Riot".

Междувременно млади християндемократи и от организация на консервативната десница организираха две контрадемонстрации срещу гей парада. През изминалата нощ хакери атакуваха страниците във Фейсбук на основните организатори на пражкия гей-фестивал.

Първото издание на "Праг прайд" през август миналата година беше остро разкритикувано от чешкия президент Вацлав Клаус.