Агенти на Централното разузнавателно управление на САЩ, разположени по турско-сирийската граница, бдят зорко доставките на оръжия за бунтовниците срещу режима на Башар Асад, да не попаднат в чужди ръце, включително тези на „Ал Кайда”.

Американският ежедневник „Ню Йорк Таймс” цитира осведомени източници от специалните служби на САЩ и различни арабски държави, според които оръжията се закупуват от Турция, Саудитска Арабия и Катар и се пренасочват през границата към сирийската опозиция.

Пратките включват автоматично оръжие, гранатомети, различни типове амуниции, включително бронебойни снаряди, които позволяват на бунтовниците да продължават съпротивата си срещу армията на Башар Асад.

„Ню Йорк Таймс” цитира източници от американското разузнаване, според които САЩ разглеждат възможността да увеличат подкрепата си за сирийската опозиция, подсигурявайки ги със сателитна и друга високотехнологична информация.

Информацията на американският ежедневник идва на фона на обвиненията, отправени от държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън миналата седмица, че Русия снабдява режима в Дамаск с бойни хеликоптери.

Досега Вашингтон и Москва са отричали всякаква директна намеса в сирийската криза, включително снабдяване на страните с оръжие.