Циклонът Файлин продължава да бушува в Индия и е нанесъл големи щети, но оценки не се очакват до края на деня, предаде АП. Вече беше съобщено за 6 загинали още в началото на стихията, която е най-силната от 14 години насам в района.

Покриви на къщи са отнесени, крайбрежните зони са залети от вода, в Бубанешвар, столицата на щата Ориса билбордове бяха повалени, а дървета изкоренени. Телефонни кабели и електропроводи бяха прекъснати.

Поривите на вятъра достигат 240 километра в час, но силата на стихията намаля, когато връхлетя сушата. Окото на циклона, който сега вилнее в щатите Ориса и Андхра-Прадеш, навлезе на сушата на около 10 километра от град Бехрампур.

Заради стихията бяха евакуирани почти половин милион жители на застрашените райони.Вълните, които предизвика циклона в крайбрежните зони на двата щата достигнаха до 3,5 метра, но метеоролозите прогнозираха по-големи вълни. Според индийските власти 12 милиона души могат да бъдат засегнати от стихията.

Индийската метеорологична служба съобщава, че циклонът е вилнял особено яростно в ивица от 150 километра покрай крайбрежието, посочва Франс прес. През 1999 г. циклон, поразил същите зони в Индия, отне живота на 8000 души, припомня агенцията.

Индийският океан с едни от най-топлите води в света е смятан за гореща точка за циклоните и някои от най-смъртоносните бури в последните години се образуваха именно в Бенгалския залив, добавя Асошиейтед прес.