Наводненията, предизвикани от циклон, отнеха живота на 14 души на италианския остров Сардиния, съобщи губернаторът на областта Уго Капелачи. Вчера властите съобщиха за деветима загинали след преминаването на бурята Клеопатра.

Губернаторът потвърди откриването на четиричленно семейство от бразилски произход, двама възрастни и децата им в юношеска възраст, удавено в апартамента им на приземен етаж в началото на град Арцакена.

Трима души от едно и също семейство загинаха, когато мост се срути върху колата им близо до Олбиа, а жена и нейната дъщеря бяха открити мъртви в автомобил, отнесен от водата в града. Един полицай, който ескортирал линейка заедно с трима свои колеги, е загинал заради проблеми на пътя, по който се движела колата им. Неговите колеги били спасени.

Сред жертвите е и 64-годишна жена, която се удавила в дома си в село Урас в югозападната част на острова. Нейният съпруг е бил приет в болница заради хипотермия, а стотици местни жители прекарали нощта в спортна зала в селото.

Един мъж е загинал при рухването на друг мост, а 90-годишна жена била открита мъртва в наводненото си жилище близо до Нуоро, в централната планинска част на острова.

Материалните щети, причинени от интензивните валежи и наводненията, са значителни. "Олбиа е напълно наводнена, има рухнали мостове, повредени пътища", заяви губернаторът.

В Олбиа стотици хора обединиха усилията си, за да предложат подслон на стотиците пострадали чрез Фейсбук страница, наречена "Да отворим домовете си за нашите съграждани". Хотелите в Олбиа са "изцяло пълни", съобщи губернаторът и допълни, че хиляди къщи са пострадали. Спасителните екипи са мобилизирани и вече са достигнали до всички пострадали райони, информираха властите.