До 2030 година смъртността от тютюнопушенето в световен мащаб ще достигне 8 милиона души годишно, сочат цифрите на Световната здравна организация.

Данните, които бяха съобщени по повод обявения за утре, 31 май, Световен ден без тютюнев дим, показват, че пушенето е втората причина за смърт в световен мащаб и убива един от всеки 10 възрастни жители на планетата.

В момента всяка година над 6 милиона души умират заради цигарите, а 600 000 вследствие излагането на вторичен тютюнев дим.

Всеки четвърти мъж и всяка трета жена в България са активни пушачи, сочи изследване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи.

От тях всеки трети мъж и всяка шеста жена са с повишено артериално кръвно налягане, а всеки втори с повишени стойности на холестерола в серума.

Пушенето увеличават здравословните проблеми на българите многократно, предупреждават експертите на центъра.

По данни на НСИ 40 на сто от мъжете и 20 на сто от жените у нас са заклети пушачи. Понякога пушат едва 10 на сто от българите и българките, а непушачи са 50 на сто от мъжете и 70 на сто от жените.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Според националната статистика най-заклети пушачи са мъжете между 25-44 години, които са над 55 на сто от активно пушещите българи.

Здраво пушат също мъжете между 45-64 години - 46 на сто от заклетите пушачи.

Най-малко сред страстните привърженици на тютюна са мъжете над 65 години - едва 12 на сто.

Най-активни пушачки пък са дамите между 25-44 години, а най-малко пушат жените над 65 - едва 2 на сто.

В България на 100 000 души, над 1 000 умират от цигари, докато в ЕС този коефициент е 633 на 100 000.

Според експерти близо половината от активните пушачи имат силно желание да спрат с вредния навик. Спирането на цигарите обаче не е лесен процес, предупреждават специалистите. Всеки четвърти мъж и всяка трета жена активни пушачи съобщават, че се нуждаят от помощ, за да спрат цигарите.

По данни на еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали за година близо 100 000 европейци са се отказали от цигарите, а България е на седмо място по този показател.

Според него всеки трети европейски гражданин на държава членка на ЕС е пушач. По думите му тютюнопушенето е причина за 658 хиляди случая на преждевременна смърт всяка година сред европейците.

Промяната в законодателствата на страните членки на ЕС, насочена към пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, не е довела до масови фалити на ресторанти или други заведения, според еврокомисар Дали. Той твърди, че дори има сигнали за увеличаване на оборотите в този бранш именно заради липсата на тютюнев дим на закрити места.