Трудно начало на разговорите между Китай и Съединените щати. Двете страни си размениха остри обвинения на първите двустранни разговори на високо ниво.

От американска страна участват държавният секретар Антъни Блинкън и съветникът по националната сигурност Джей Съливан. Китай е представен от най-висшия представител по външната политика и от външния министър Ван И.

В началото Блинкън отправи остри обвинения към Пекин, че застрашава световния ред, основаващ се на правила, като посочи действията му спрямо Хонконг, Тайван и кибератаките срещу Съединените щати.

Китай на свой ред обвини американците, че използват военна мощ и финансово надмощие, за да упражняват натиск върху други страни.

Според анализатори тези разговори са първата възможност за администрацията на Байдън да покаже как ще се справи с това, което Блинкън нарече "най-големият геополитически тест на XXI век".

Китай на свой ред търси нов рестарт на отношенията с Вашингтон, които стигнаха най-ниската си точка по време на администрацията на Доналд Тръмп.