Китай е новият най-голям търговски партньор на Европейския съюз, изпреварвайки САЩ през 2020 г., съобщава Би Би Си.

Въпреки че китайската икономика се срина през първото тримесечие на изминалата година заради пандемията от COVID-19, бързото ѝ възстановяване по-късно през годината подхрани търсенето на стоки от ЕС.

„Настоящата криза не ни дава друга възможност, освен да работим ръка за ръка с нашите глобални партньори, включително Китай”, казва Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията.

За 2020 г. търговията между Китай и ЕС е на стойност 586 млрд. евро, а вносът и износът от САЩ в ЕС е на стойност 554 млрд. евро.

През изминалата година вносът на европейски автомобили и луксозни стоки в азиатската страна нараства значително, а междувременно износът на Китай за Европа се възползва от голямото търсене на медицинско оборудване и електроника.

Спад на търговията със САЩ

Според Евростат разместването в позициите на европейския пазар се дължи на увеличение на вноса с 5,6% и износа  с 2,2% между Китай и ЕС, спада на вътрешната търговия между европейските държави и ограничената размяна на стоки и услуги със САЩ заради пандемията от COVID-19.

„Търговията със САЩ регистрира значителен спад както на вноса с 13,2%, така и на износа с 8,2%“, добавят от статистическата служба.

Все още не е ясно дали новият американски президент Джо Байдън ще промени подхода на страната за търговия с ЕС.

Изборът на Европа

На фона на несигурното бъдеще на търговските отношения между САЩ и Европа, Брюксел и Пекин се опитват да задълбочат икономическите си връзки, като се стремят да ратифицират инвестиционно споразумение. То е подписано през декември и има за цел да осигури по-добър достъп на европейските компании до китайския пазар.

Все още не е ясно дали споразумението ще бъде одобрено от европейските законодатели, някои от които са критични към китайското правителство и не са склонни да го подпишат.

Притесненията на европейските лидери са породени от нарушението на правата на човека в Китай и скандалът с 5G мрежата между САЩ, ЕС и азиатската държава.

„Европа трудно ще направи избор между търговията с Китай и помощта на САЩ на технологичния фронт”, заявява икономиста Карстен Брески.